Noorwegen 2007

In 2007 zijn we voor de verandering in de zomervakantie maar weer eens naar Noorwegen afgereisd. Deze keer hadden wij vakantie van 22 juni tot 15 juli. Dit jaar hebben wij voor het eerst de oversteek gemaakt vanaf Hanstholm naar Kristiansand met de snelle (en voordelige) seacat.

Dit is ons zeer goed bevallen en wij kunnen deze oversteek dan ook bij iedereen aanbevelen. Wel is er regelmatig behoorlijk zeegang tussen Denemarken en Noorwegen met veel zeezieken tot gevolg...

Onze vakantie speelde zich dit jaar in de zuidelijke helft van Noorwegen af. Ook als je je beperkt tot dit gedeelte van het land zijn er trouwens nog genoeg kilometers te maken. Elke keer als we in de buurt komen, gaan we natuurlijk even langs de zuidelijkste vuurtoren (Fyr) van Noorwegen in Lindesness.

Sinds de familie Brock-Cupido van Terschelling naar Lavik (aan het Sogne-fjord) is verhuisd en daar een hotel (Lavik fjordhotell) is begonnen, is dat een vast adresje geworden voor een korte of langere stop tijdens onze vakantie in Noorwegen. Dit jaar had de fjelltrimgruppa Lavik schitterende, goed gemarkeerd tochten uitgezet in de heuvels/bergen rond Lavik. Wij hebben drie van deze wandelingen gedaan en een korte beschrijving van deze tochten staat in de volgende pdf-bestandjes:  

Wij hebben onze stop op camping Mosemyra dit jaar nog iets verlengd vanwege een bbq bij het hotel en een feest in een tent op de haven.

Daarna zijn wij verder naar het noorden getrokken en hebben wij ons erg goed vermaakt op het water rond het vogeleiland Runde.

In het verleden hebben wij al eens gekampeerd op de camping op Runde zelf en daar toen ook gewandeld. Op de camping Herøy KystCamp hebben wij een paar dagen een sloep gehuurd en schitterend gevaren en gevist te midden van alken, papegaaiduikers, arenden, etc. etc.

De camping heeft een gezellige "huiskamer" met allerlei gebruiksartikelen m.b.t. jacht en visserij en een eigenaar, die er prachtig over kan vertellen. Toen bleek dat wij dezelfde voorkeur hebben voor het varen met houten sloepen i.p.v. polyester-bakken, was het ijs snel gebroken. Over ijs besproken; de sloep van de bovenste foto deed in het verleden dienst als jachtsloep voor de zeehondenvangst in het hoge noorden en was toen helemaal voorzien van koperbeplating in verband met ijsgang.