Iemke Ruijg

Ik ben Iemke Ruijg, geboren in Baaiduinen en getogen in Lies, beide plaatsen liggen op het mooiste (Wadden)eiland: Terschelling. Samen met mijn vriendin Frederika ben ik deze website begonnen. Met onze website proberen wij in eerste instantie zoveel mogelijk informatie te geven over onze grootste hobbies: Sloeproeien, Border Collies en schapendrijven.

Verder hebben wij de site uitgebreid met wat informatie over en foto's van onze vakanties. Dit zullen meestal plaatsjes zijn van de omgeving, flora en fauna.

Zoals gezegd ben ik geboren en getogen op Terschelling. De "grote stap" om aan de wal te gaan leren, heb ik uit kunnen stellen tot na het behalen van het diploma van de MAVO. Daarna moest ik er toch aan geloven: leren aan de wal. De keuze voor een studie in Zwolle was een logische, daar woonde familie en was er een opleiding MTS Installatietechniek. Eenmaal op de MTS aan de Blaloweg in Zwolle heb ik toch voor een andere richting gekozen: Elektronica. Installeren kon ik "thuis" in de zaak ook wel leren tenslotte. Om een beetje vaart in het geheel te houden, heb ik het stagejaar maar overgeslagen: ik wilde toch doorleren op de HTS. Ook die was gelukkig in Zwolle, zodat ik lekker kon blijven voetballen bij vv Berkum en niet weer hoefde te verhuizen. Op de HTS heb ik gekozen voor de richting Energietechniek met stages bij GTI, EDON en Georg Fischer. Nadat ook dat diploma was gehaald volgde de laatste dagopleiding. Het werd toen wel elke dag "treinen" tussen Zwolle en Groningen want de laatste opleiding heb ik gevolgd aan de Hanzehogeschool. Dit was de kopopleiding Technische Bedrijfskunde. Het afstudeerproject voor deze opleiding heb ik gedaan bij Algra, koffie en thee (tegenwoordig Mocca d'Or) te Zwolle.

De eerste sollicitatie was meteen raak: trainee bij Ergon (later Burgers Ergon) in Apeldoorn, één van de grootste installatiebedrijven in Nederland. Een erg goede leerschool bleek later. Als trainee kreeg ik de kans om alle facetten binnen het bedrijf mee te maken. Zo heb ik enkele weken meegelopen met zowel monteurs van Uitvoering als van S&O, daarna naar "binnen" gegaan als werkvoorbereider S&O, vervolgens op de afdeling KVM (kwaliteit, veiligheid en milieu) gewerkt aan een up-date van het kwaliteitshandboek en tenslotte een aantal maanden gewerkt bij de afdeling Industrie. Ik ging weer terug naar de afdeling S&O binnen de vestiging Apeldoorn om daar als werkvoorbereider/calculator aan de slag te gaan. Na enige tijd kon ik als projectleider S&O aan de slag en als er industrie-klanten kwamen, waren dat meestal projecten waar ik mee aan de gang kon. Een van de projecten waar ik op die manier mee te maken kreeg was de Balgstuw bij Ramspol. Helaas heb ik daar niet lang aan kunnen werken, want voldoende werk op Terschelling en een nieuw vriendinnetje zorgden ervoor dat ik na 14 jaar Zwolle toch weer terugging naar Terschelling.....

Uiteraard ging ik op Terschelling aan het werk in het familiebedrijf. Gezien mijn opleiding en interesse ging ik werken binnen het installatiebedrijf. Naast werken heb ik nog een paar hobbies: vissen, schapendrijven en sloeproeien.

Vissen

Op Terschelling vissen we met een kleine open visboot (Boston Whaler 13ft) regelmatig op makreel, zeebaars, gul, geep etc.. Voor andere vis gaan we naar Denemarken, Noorwegen, Schotland, Ierland of Wales. Hier bestaat de buit meestal uit forel, gul, kabeljauw, zeeforel, platvis, koolvis, rog, hondshaai etc. etc.

 

Sloeproeien

In 2006 heb ik met roeiteam Terschelling Recreatie in de "Arad" voor het eerst een wedstrijd gewonnen: the Great River Race op de Thames in London. Alleen al het roeien door deze stad was een belevenis, als je deze race dan ook nog weet te winnen in je klasse, dan is dat helemaal een unieke gebeurtenis.

 

Na deze unieke belevenis ging het roeien bij ons steeds beter. Het team kreeg een vaste samenstelling en er werd steeds harder getraind.

Uiteindelijk resulteerde dit alles in overwinningen in alle belangrijke wedstrijden met als resultaat het Nederlands Kampioenschap in 2010 en de winst in de Harlingen-Terschelling-race in 2011. Sinds 2016 ben ik eigenaar geworden van de roeisloep "Arad".

 

 

Schapendrijven

Een andere hobby is jhet schapendrijven met Border Collies.