Rasinformatie 

(bron www.bordercollieclubnederland.nl)

 

De border collie is een intelligente hond, wat hij veelal zal gebruiken bij zijn werk. Vaak hoef je een border collie een opdracht maar 1 of 2 keer uit te laten voeren en hij weet het voor de rest van zijn leven. Dat maakt de border collie een ideale hond om te trainen voor allerlei hondensporten. Zolang er een mentale uitdaging is, zal de border collie de opdrachten met plezier voor zijn baas uitvoeren. 

De hoge intelligentie kan ook in zijn nadeel werken. Ongewenst gedrag is bijzonder snel aangeleerd en veel moeilijker af te leren. Bij het volgen van een puppycursus of een gedrag- en gehoorzaamheidscursus zal een border collie zich snel vervelen als hij vaak dezelfde opdracht uit moet voeren of lang moet wachten op de volgende opdracht. Vaak leidt dit tot onbegrip bij de eigenaar of trainer. Raadzaam is om de oefeningen af te wisselen en, indien mogelijk, een versnelde cursus te doen of een klasje over te slaan.

Verhouding baas-hond 

Een Engelse boer heeft eens gezegd: “Je bent geen baas over een border collie, maar je vormt samen een team. Je moet kunnen accepteren dat wanneer de hond dichter bij de schapen is dan jij, hij een betere beslissing kan nemen”. 

De meeste border collies hebben een pittig karakter, en zitten vol energie en werklust. Een pup zult u dus meestal af moeten remmen om hem gezond volwassen te kunnen laten worden. Een border collie zal uitstekend naar u luisteren, mits u hem goed opvoedt en duidelijk en consequent bent naar de hond.

Opvoeding 

Zoals voor alle honden, geldt ook voor de border collie dat een goede opvoeding essentieel is. Veel border-eigenaren krijgen tijdens een wandeling complimentjes dat hun hond zo goed luistert. Bedenk dat hier veel tijd en aandacht in gaat zitten, en dat dit echt niet vanzelf gaat. 

Duidelijk en consequent zijn, vooraf nadenken over welk gedrag u accepteert en welk gedrag u niet wilt zien. De opvoeding begint al in de puppytijd, soms is bepaald gedrag van een pup erg leuk, maar vergeet niet dat hij dit gedrag als volwassen hond ook zal vertonen. 

Veel gehoord probleem is dat de hond op een gegeven moment niet meer luistert. Hier kunnen puberteit, niet opgevoed zijn en dominantieproblemen tussen baas en hond een grote rol spelen. Een andere veel gehoorde klacht is dat de border collie rusteloos is. U als baas bepaalt echter wanneer en hoe lang de hond dient te rusten. Vooral in de puppytijd heeft hij deze rust hard nodig. Als u dit aan de border zelf overlaat is hij de hele dag actief, met alle gevolgen van dien. 

Over de opvoeding en het gedrag van de border collie valt veel te schrijven. Door lid te worden van de BCCN kunt u tijdens activiteiten ervaringen uitwisselen. Ook niet-leden zijn van harte welkom om deze activiteiten bij te wonen. 

Mocht u nog vragen hebben, neem dan contact op met de rasvoorlichting van de Border Collie Club Nederland, [email protected].