Schapendrijven in het algemeen

Hieronder vindt u informatie over border collies afkomstig van de website van de Border Collie Club Nederland (www.bordercollieclubnederland.nl):

Drijven 

Een van de meest kenmerkende eigenschappen van de border collie is het drijven; de meeste border collies zullen dit gedrag vertonen. Oorspronkelijk gefokt voor het schapendrijven wordt ook nu de border collie nog gefokt op werkvermogen. Veel border collie-eigenaren gebruiken de hond dan ook voor het schapendrijven, maar zijn grote werkvermogen wordt ook vaak ingezet voor andere activiteiten, zoals bijv. behendigheid, flyball of obedience. 

In de dagelijkse gang van zaken kan het drijfgedrag van de border collie echter ook een aantal problemen opleveren. Als de hond niet geleerd wordt wat hij wel en wat hij niet mag drijven, gaat hij dat zelf ‘uitvinden’. Meest gehoorde problemen zijn het drijven van andere huisdieren, kinderen, ‘schaduwjagen’ of het afremmen/stoppen van fietsers, joggers of zelfs auto’s. Kortom, geen abnormaal gedrag voor een border collie, maar een kwestie van opvoeden.

Eye, fixeren 

De meeste border collies hebben in meer of mindere mate het zgn. ‘eye’, een starende blik waarmee ze de schapen fixeren. Dit gebruikt de border collie om de schapen te laten doen wat hij wil. Hij houdt daarbij zijn kop laag bij de grond, de staart laag en ‘sluipt’ als het ware naar de schapen toe. Dit is de typische werkhouding van de border collie. Vaak wordt deze houding verward met onderdanig gedrag. Vertoont de border dit naar andere honden dan zullen zij dit gedrag als agressief ervaren.

In huis kunnen sommige border collies ‘eye’ gaan vertonen op alles wat beweegt. Zij gaan bijv. intensief naar speeltjes, een balletje of andere huisdieren staren. Ook hier geldt: u bepaalt wanneer en op wie/wat de hond mag fixeren.

Eigen initiatief/zelfstandigheid 

De border collie wordt gefokt met een grote dosis eigen initiatief, wat noodzakelijk is bij het schapendrijven. Als de hond op grote afstand werkt moet hij in staat zijn om zelf beslissingen te nemen. Deze grote zelfstandigheid van de border collie stelt hem in staat om, zonder dat de baas het kan zien, toch de opdracht uit te voeren, zoals bijv. een hele kudde schapen te halen en naar de baas te brengen, of op grote afstand met minimste aanwijzingen een parcours uit te lopen bij behendigheid. 

In de dagelijkse praktijk is een veel gehoorde klacht dat de border collie op sommige momenten commando’s negeert. Hij heeft dan zelf bedacht dat hij op dat moment zelfstandig een beslissing kan nemen. Bijv. de hond ligt achter de schapen, u stuurt hem rechtsom en hij gaat links. Dan is er waarschijnlijk iets wat hem instinctmatig doet beslissen om het commando te negeren en op eigen initiatief een betere beslissing te nemen, bijv. bij een uitbrekend schaap dat u niet heeft gezien maar hij wel.

Intelligentie 

De border collie is een intelligente hond, wat hij veelal zal gebruiken bij zijn werk. Vaak hoef je een border collie een opdracht maar 1 of 2 keer uit te laten voeren en hij weet het voor de rest van zijn leven. Dat maakt de border collie een ideale hond om te trainen voor allerlei hondensporten. Zolang er een mentale uitdaging is, zal de border collie de opdrachten met plezier voor zijn baas uitvoeren. 

De hoge intelligentie kan ook in zijn nadeel werken. Ongewenst gedrag is bijzonder snel aangeleerd en veel moeilijker af te leren. Bij het volgen van een puppycursus of een gedrag- en gehoorzaamheidscursus zal een border collie zich snel vervelen als hij vaak dezelfde opdracht uit moet voeren of lang moet wachten op de volgende opdracht. Vaak leidt dit tot onbegrip bij de eigenaar of trainer. Raadzaam is om de oefeningen af te wisselen en, indien mogelijk, een versnelde cursus te doen of een klasje over te slaan.

Verhouding baas-hond 

Een Engelse boer heeft eens gezegd: “Je bent geen baas over een border collie, maar je vormt samen een team. Je moet kunnen accepteren dat wanneer de hond dichter bij de schapen is dan jij, hij een betere beslissing kan nemen”. 

De meeste border collies hebben een pittig karakter, en zitten vol energie en werklust. Een pup zult u dus meestal af moeten remmen om hem gezond volwassen te kunnen laten worden. Een border collie zal uitstekend naar u luisteren, mits u hem goed opvoedt en duidelijk en consequent bent naar de hond.

Opvoeding 

Zoals voor alle honden, geldt ook voor de border collie dat een goede opvoeding essentieel is. Veel border-eigenaren krijgen tijdens een wandeling complimentjes dat hun hond zo goed luistert. Bedenk dat hier veel tijd en aandacht in gaat zitten, en dat dit echt niet vanzelf gaat. 

Duidelijk en consequent zijn, vooraf nadenken over welk gedrag u accepteert en welk gedrag u niet wilt zien. De opvoeding begint al in de puppytijd, soms is bepaald gedrag van een pup erg leuk, maar vergeet niet dat hij dit gedrag als volwassen hond ook zal vertonen. 

Veel gehoord probleem is dat de hond op een gegeven moment niet meer luistert. Hier kunnen puberteit, niet opgevoed zijn en dominantieproblemen tussen baas en hond een grote rol spelen. Een andere veel gehoorde klacht is dat de border collie rusteloos is. U als baas bepaalt echter wanneer en hoe lang de hond dient te rusten. Vooral in de puppytijd heeft hij deze rust hard nodig. Als u dit aan de border zelf overlaat is hij de hele dag actief, met alle gevolgen van dien.